La început, fiecare dintre piesele dirijate, pregătite şi destinate unui moment, unei direcţii sau componente au fost pregătite să executate misiuni de mai mică amploare, în special susţinere şi promovare.

Cu timpul şi pe parcursul creşterii resentimentelor faţă de Securitate – şi această acţiune, intrată într-un proces calificat, continuu perfecţionat – s-au produs continue schimbări în ierarhiile prestabilite, care au fost înlocuite prin forţa străzii şi obligate la retrageri şi reculegeri masive; pe aceleaşi proiecte şi componente s-a ajuns la redirijări naţionale ce au adus în prim-plan figuri iniţial minore, tot mai puţin configurabile, conturabile sau asociabile sistemului, desfăşurarea intrând într-o derulare aleatorie. Practic, ne vom găsi după doar puţin timp în faza unor jocuri de influenţe şi reconfigurări pe poziţii în raport de modelul pe care strada, imaginea publică, îl solicita.

Lucrurile n-au fost deloc dificile, deoarece se intră în etapa lansării vieţii politice pe criterii reclamat democratice, reconstituirea partidelor istorice sau gruparea la vârf a celor care preluau moştenirea istorică oferind un câmp prielnic tuturor combinaţiilor posibile, iar maeştrii şi-au dovedit existenţa de la începuturi. (va urma)

 

2018-03-17 11:00:42